Kunstakademiet i Oslo, Oslo
News 08.02.10

Takker nei til studentutstilling

Bachelorutstillingen fra Kunstakademiet skapte problemer på Stenersenmuseet i fjor, etter at kunstneren Karl Edvin Endresen ble politianmeldt for å ha tilberedt stoffet ghb i utstillingen. I år har Stenersenmuseet bestemt seg for å takke nei til utstillingen. Årsaken er slitasje på museet og de ansatte, i følge direktør Selene Wendt.

Kunstakademienes avgangsutstillinger er omfattet med stor interesse og er blitt et sted hvor man kan oppleve nye tendenser innen samtidskunsten.

Derfor har det vært en lukrativ avtale Stenersenmuseet har hatt med Kunstakademiet de siste årene. De første ti årene (fra 1997 til 2006) var det kun masterstudentene (den gangen: avgangsstudentene) som stilte ut her. De siste fire årene har imidlertid hele museet blitt tatt i bruk, slik at også bachelorstudentene har fått holde sin avgangsutstilling på Stenersenmuseet. Nå går museet tilbake til den gamle ordningen.

– De senere årene har størrelsen på avgangsutstillingen ført til stor slitasje på museet og ansatte. Å vise avgangsutstillingen i hele museet ble derfor revurdert fra vår side, sier Selene Wendt, direktør ved Stenersenmuseet til Kunstkritikk.

– Masterutstillingen er mer i tråd med den opprinnelige avgangsutstillingen, altså den endelige uteksaminering fra Akademiet. Derfor virket det som en naturlig beslutning å begrense avgangutstillingen til masternivå når vi først skulle kutte ned. Vi har tro på at dette er en bra løsning både for museet og de som skal stille ut og ser frem til fortsatt positivt samarbeid med Kunstakademiet, sier Wendt.

Fjorårets bachelorutstilling ble en skikkelig hodepine for museet da Karl Edvin Endresens You don’t have to say please ble fjernet av politiet allerede på åpningsdagen. Endresen tilberedte det forbudte stoffet ghb inne i det kommunale museet. Selene Wendt benekter imidlertid at avgjørelsen om å si nei til bachelorutstillingen har noe med dette å gjøre:

– Størrelsen på utstillingen og anvendelse av lokalene har vært en diskusjon hvert eneste år. Akademiet disponerte ikke hele museet før for 4 år siden, og erfaringen nå viser at det er best for alle parter å gå tilbake til den opprinnelige løsningen. Dette har ingen ting med den såkalte ghb-saken å gjøre, sier Wendt.

Karl Edvin Endresen, You don’t have to say please, 2009. Kunstakademiets bachelorutstilling 2009. Foto: Karl Edvin Endresen.

Dekan på Kunstakademiet, George Morgenstern, sier til Kunstkritikk at Kunstakademiet ikke ble tatt med på råd før Stenersenmuseet besluttet at bachelorutstillingen skulle flyttes vekk fra museet. Han synes også det var uheldig at Kunstakademiet fikk beskjed om vedtaket først da man tok kontakt med museet for å avtale det praktiske rundt 2010-utstillingen. Dette har ført til problemer for Kunstakademiet.

– Vi måtte finne et alternativ på kort varsel. Dermed endte vi opp med Kunsthallen på Tullinløkka og en ekstra utgift på 80.000 kroner. Det er mye penger for oss, sier Morgenstern til Kunstkritikk. Han vil ikke spekulere i om ghb-saken har hatt betydning for denne saken.

– Kombinasjonen av master- og bachelorutstillingene på Stenersenmuseet har medført gode besøkstall for museet. I lys av dette er det litt merkelig at de avbryter den ene delen av dette samarbeidet. For øvrig må jeg bare ta deres beslutning til etterretning, sier Morgenstern.

Kunstakademiets to utstillinger åpner på Tullinløkka og Stenersenmuseet den 21. mai.

 1. Comment from Tor-Björn Adelgren

  20 studenter som inte vet fram och bak på en borrmaskin och inte vet vad, om eller när dom skall ställa ut är ganska slitsamt. med det inte sagt att det inte är kul att montera avgångsutställning! för det är det, ju.

 2. Comment from Per Andreas Torgersen

  Kunstakademiet burde garantere reint mel i vannet sitt

 3. Comment from Per Andreas Torgersen

  blir slitt av ghb, særlig dårlig vare

 4. Comment from Hai Nguyen Dinh

  Sikkert bare en pen måte å si at de ikke er fornøyd med varen.

 5. Comment from Ida Kristiansen

  Hvor mye slitasje er det egentlig mulig å bli utsatt for som ansatt på et kunstmuseum?

 6. Comment from Anonymous

  dette er jo bra, de unge skal jo være utenom mainstream og mot establishmentet

Write a comment
Name (only post under your real name are allowed)*:

E-mail (not shown)*:

Comment*:

Send

Readers’ comments are an important part of Kunstkritikk, and we are very pleased to receive your contribution to our reader forum. We ask all contributors to observe common courtesy. Remember that you hold full responsibility for your own posts; for this reason we only accept postings where the poster’s full, real name is included.

Editors do not read the posts before they are published, but will monitor the discussions regularly. We reserve the right to remove posts that are offensive, frivolous in nature or otherwise objectionable. No advance notice will be given, and the final decision rests entirely with the editors. Submissions can contain text only; no pictures, video, html code or similar. Enjoy the discussions!