Frieze-blogg 1

Det svenske non-profit-galleriet Signal trekker inn den uavhengige kunstscenens historiske betydning i den høyst kommersielle konteksten til Frieze Artfair, som åpner i London denne uken.

Signal – Center för samtidskonst er i år en av Friezes to samarbeidsorganisasjoner under Frieze Projects, sammen med Vector Association fra Romania. I den anledning viser de et prosjekt som understreker den uavhengige kunstscenens historiske betydning, og det i en høyst kommersiell kunstmesse med begrensede tradisjoner for å støtte slike initiativ.

Signal på Frieze Artfair 2010.

På Frieze presenterer Signal boka Parallell historia – Skånes konstarenor 1968-2008 fra 2009 sammen med verket Sweden Today – A Thousand and One (Black) nights av Jean Sellem fra 1981. Sellems verk består av 1001 svarte A-4 ark som dekker veggene på Frieze og fremstilles på samme måte som det opprinnelig var utstilt ved Galerie S:t Petri – Archive of Experimental and Marginal Art (1971-1982) i Lund i 1981. Verket var en kommentar til kulturens utsatte posisjon i et av verdens rikeste land den gang Sellem selv drev dette galleriet. Sweden Today – A Thousand and One (Black) nights ble senere gitt ut som bok under samme tittel, og vises også på Frieze.

Boka Parallell historia – Skånes konstarenor 1968-2008 er Signals eget prosjekt og et resultat av et omfattende arbeid med å kartlegge ulike kunstnerinitierte og uavhengige prosjekter i Skånes historie fra 1968 til i dag. Prosjektet består av en publikasjon og en sammenbrettet plakat med skjematisk oversikt over de mange prosjektenes tilblivelsestidspunkt, flytting og avslutning. Prosjektene er sirlig ført opp etter årstall og kategorier som «Studio Collectives and Workshops», «Art Associations» og «Art Arenas Focusing on Curating and Producing Exhibitions» og sammenstilt med utdanningsinstitusjoner, private gallerier og museer som eksisterte parallelt. I tillegg er politisk styresett (høyre- eller venstreorientert regjering), og samfunnets generelle økonomiske situasjon (oppgangstid eller nedgangstid) avmerket under det enkelte året. Selv om en slik fremstilling åpenbart er kraftig forenklet gir det en unik mulighet til å se prosjektene i forhold til kunstscenen og samfunnet forøvrig, en kontekst som er mer utførlig fremstilt inni boka.

Parallell historia – Skånes konstarenor 1968-2008 inneholder også tekster som på ulike måter skriver historien om den samme scenen. Alt fra rene overblikk som i teksten «Skånes konstliv och dess fria aktörer 1968-2008» til et brev fra konseptkunstneren Leif Eriksson til Elin Wikström der han går i møte med hennes påstand om at konseptkunsten i Sverige oppstod med henne. Slik er Parallell historia – Skånes konstarenor 1968-2008 i seg selv et unikt og verdifullt initiativ som setter en lokal uavhengig kunstscene inn i et større perspektiv. I tillegg skriver Signal med denne boka en viktig kunsthistorie – en kunsthistorie som også inkluderer den frie kunstscenen.

Men visning på Frieze legger en ekstra dimensjon til de to publikasjonene og deres historiske betydning. For i tillegg til å peke på hvordan manglende økonomisk støtte fortsatt er den største utfordringen for de fleste uavhengige initiativer i Europa, understrekes den historiske betydningen slike prosjekter har. Slik fungerer Signals bidrag som en viktig påminnelse til en kunstscene som først og fremst er drevet av økonomisk verdi, og som sjelden ser det som sin oppgave å støtte uavhengige initiativer.

*

Signal – Center för samtidskonst ble etablert i 1998 og drives av et kollektiv av  kunstnere og kuratorer. Frieze projects er en del av Frieze Artfair som presenterer nye verk av inviterte kunstnere, filmvisninger, forelesninger og inviterte kunstinstitusjoner. Parallell historia – Skånes konstarenor 1968-2008 (2009) er utgitt av Signal – Center för samtidskonst og er redigert av Carl Lindh, Emma Reichert og Elena Tzotzi.

Comments