Ny rektor i København

Sanne Kofod Olsen bliver ny rektor for Kunstakademiet i København.

Sanne Kofod Olsen - her på Museet for Samtidskunst  under indvielse af den aktuelle udstilling Koncept efter Koncept: Før det normale kurateret af Lars Bang Larsen (t.h.). Foto: Mathias Kryger.
Sanne Kofod Olsen – her på Museet for Samtidskunst under indvielse af den aktuelle udstilling Koncept efter Koncept: Før det normale kurateret af Lars Bang Larsen (t.h.). Foto: Mathias Kryger.

Ny rektor for Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i København bliver den 44-årige kunsthistoriker Sanne Kofod Olsen. Det fremgår af pressemeddelelse udsendt fra Kulturministeriet idag. 

Kofod Olsen er nuværende direktør for Museet for Samtidskunst i Roskilde. Tidligere har hun været rektor for Det Fynske Kunstakademi og kunstfaglig medarbejder ved det hedengangne Center for Dansk Billedkunst. Derudover har Kofod Olsen været skribent og freelance kurator på en håndfuld udstillinger. Bedst kendt er nok Boomerang i 1998, som hun kuraterede sammen med billedkunstnerne Susan Hinnum og Malene Landgreen. Udstillingen indplacerede hende på scenen som dansk kunsthistories nyfeminist. Hun har fortrinsvis været optaget af feministisk teori og kvindelige kunstneres historie og vilkår, som hun bl.a. har skrevet magisterkonferens om.

Kofod Olsen er og har været repræsenteret i en mængde fonde udvalg og bestyrelser i dansk kunstliv, heriblandt Kunstrådet, Novo Nordisk Kunsthistoriske Fond og Köpcke-fondet. Kofod Olsen modtog N. L. Høyen-medaljen i 2014.

Sanne Kofod Olsen efterfølger Mikkel Bogh, der tiltrådte som direktør for Statens Museum for Kunst d. 1. maj.

Rektorstillingen overtager Kofod Olsen efter et år med store besparelser på Billedkunstskolerne. Fyringer, aftrædelser og lukning af forskellige faciliteter, bl.a. IT-værkstedet, lægger op til en række strukturændringer i akademiets fremtidige drift og institutionelle strategier. Derudover forestår større, kostbare renoveringsarbejder af de fredede bygninger og øgede (central)administrative krav til skolernes produktion.

De umiddelbare vanskeligheder rummer selvsagt også store muligheder, ikke mindst for at gentænke den billedkunstneriske uddannelse inden for Kunstakademiets 260-årige og stærkt traditionsrige ramme. 

Comments