Lars Vilks og karikaturstriden

Dagens utgave av Morgenbladet bringer et intervju med Lars Vilks, som de siste ukene har satt i gang en ny karikaturdebatt, denne gang i Sverige.

Dagens utgave av Morgenbladet bringer et intervju med Lars Vilks, som de siste ukene har satt i gang en ny karikaturdebatt, denne gang i Sverige.

Utgangspunktet er en tegning av profeten Muhammed som hund som Vilks sendte til en liten utstilling i Tällerud i Sverige. Tegningen ble refusert først én gang, og så en gang til før den etterhvert spredte seg på internett og i aviser. Iran og Egypt har levert offisielle klager, og i forrige uke ble en dukke av statsminister Fredrik Reinfeldt brent under en demonstrasjon i Pakistan. Vilks tror likevel at diskusjonen denne gangen er mer konstruktiv enn når Jyllands-Posten publiserte sine Muhammed-karikaturer i fjor.

Krenker man ofte nok og mye nok, blir man til slutt ferdigkrenket, sier Vilks, som håper at karikaturdebatten nå har gått inn i en ny fase, der historien gjentar seg, men som farse:
– I forrige runde gikk jo ikke ting så bra. Men denne gangen har vi en mer konstruktiv debatt, med større vilje til å finne kompromisser og smidige løsninger. Jeg tror denne prosessen dypest sett er bra for integreringen i Sverige: Muslimer får gjort synspunktene sine kjent, samtidig som man gradvis venner seg til situasjonen.
Napoleon den tredje, Bjarne Riiser Gundersen intervjuer Lars Vilks, Morgenbladet, 07.09.07

På onsdag intervjuet også Klassekampen Lars Vilks om saken. Her ligger fokuset mer på Vilks første intensjoner med tegningene, nemlig å utfordre den politiske korrektheten i kunstverdenen:
– Kunstverdenen ser mistenksomt på tegningene og hevder at de er for dårlige, at det er en tom provokasjon. Det er et tegn på at jeg har lyktes med å provosere kunstverdenen.
Vilks har ikke tiltro til kunstverdenens politiske og sosiale agenda, som han mener bare er estetisk, og fungerer som underholdning på biennaler. Han mener han har lyktes å etablere en diskusjon på to plan: i kunstverden, og verden utenfor.
Karikerer kunstverdenen, Karin Haugen intervjuer Lars Vilks, Klassekampen, 05.09.07

Saken ble dekket i Dagbladet på tirsdag i anledning av at det iransk-svenske bladet Mana trykket bildene. Her finner du også en lang lenkeliste over Dagbladets dekning av den forrige karikaturstriden.
Trykker muhammedtegningene i iransk-svensk blad, Marja Børja, Dagbladet, 04.09.07

Comments (6)