Kulturrådet anbefaler treårig utprøving av Nasjonalt videoarkiv

I følge en pressemelding fra Norsk kulturråd støtter rådet anbefalingen om utprøving av et nasjonalt videoarkiv.

I følge en pressemelding fra Norsk kulturråd støtter rådet anbefalingen om utprøving av et nasjonalt videoarkiv.

Etter behandling av rapporten «Å bevare det flyktige – en utredning om et nasjonalt arkiv for videokunst» i rådsmøtet 27. og 28. mars, har Norsk kulturråd vedtatt å støtte anbefalingen om utprøving av et nasjonalt videoarkiv. Utredningen er skrevet av sosiolog Mie Berg Simonsen i samarbeid med kunsthistoriker Marit Paasche og billedkunstner Åslaug Krokann Berg.

Fra pressemeldingen:
– Store deler av den norske videokunsten gjennom førti år står i fare for å gå tapt, og den samtidige videokunsten kan lide samme skjebne dersom det ikke blir satt i gang tiltak umiddelbart. I dag eksisterer det ingen plan, infrastruktur eller ansvarlig institusjon som sikrer en systematisk innsamling, bevaring, arkivering, distribusjon og formidling av norsk videokunst, sier Per Kvist, rådsmedlem og leder av Faglig utvalg for billedkunst og kunsthåndtverk.

Kulturrådet fattet følgende vedtak i rådsmøtet:

– Kulturrådet støtter utredningens anbefalinger og mener at det er nødvendig med en forpliktende utprøvingsfase på tre år. Utprøvingen må ta utgangspunkt i utredningen og de problemstillingene som er kommet fram gjennom høringen.

– Utprøvingsfasen skal ha som mandat å utvikle en konkret driftsmodell og konkrete løsninger på følgende spørsmål/problemstillinger som trenger nærmere utredning: samarbeidsmuligheter og arbeidsdeling, oppgaveprioritering, rettighetsspørsmål, utvalgskriterier, tekniske løsninger og krav til materialet, arkivets tilgjengelighet/formidling/webportal og forskningsprofil.

– Arkivet skal i utprøvingsfasen på best mulig måte utvikles og gjøres tilgjengelig for publikum, kuratorer og forskere.

– Arbeidet må tilføres tilstrekkelige ressurser, også til å kunne gå i gang med å sikre den tidlige videokunsten (2,5- 3, 5 millioner årlig som det foreslås i utredningen).

– Det opprettes en styrings- eller referansegruppe som trekker alle de relevante miljøene inn på en forpliktende måte.

– Kulturrådet mener at prosjektledelsen av utprøvingsfasen bør knyttes til et dynamisk miljø med tilgang til kompetansen innen teknisk konservering av videokunstens sammensatte uttrykk og dens særskilte arkiveringsutfordringer, og til sentrale fag- og forskningsmiljøer innenfor billedkunst, film og det elektroniske kunstfeltet.

Framdrift
Kulturrådet vil ta initiativ til møter med aktuelle aktører om oppfølging av saken, med hensyn til deltakelse i en referansegruppe og eventuell medfinansiering av utprøvingsprosjektet.

Kulturrådet vil deretter invitere relevante miljøer som kan være interessert i å påta seg prosjektlederoppgaven i utprøvingsfasen til å sende inn en prosjektsøknad som beskriver hvordan de ovennevnte oppgaver kan løses. Innsendte søknader og forslag til løsninger vil deretter bli lagt fram for behandling i utvalg og råd.

Utredningen kan lastes ned her >>

Comments