Kunstnernes Hus, Oslo
News 12.12.12

Herrer i eget hus

Styreleder Sverre Gullesen og kunstnerisk leder Mats Stjernstedt overtar driften av restauranten i Kunstnernes Hus.

Fra årsskiftet vil Kunstnernes Hus overta driften av restauranten i husets første etasje. Restauranten har en av Oslos beste beliggenheter – med kveldssol og utsikt over Slottsparken – men har hatt haltende drift de siste årene.

Restaurant Arcimboldo, som åpnet i 1999, var på begynnelsen av 00-talllet kultur- og mediebransjens foretrukne utested i Oslo. Etter flere år med underskudd ble imidlertid restauranten nedlagt i 2009. Fra 2010 til i dag har hotell- og restaurantkjeden Det Virkelig Gode Liv drevet restauranten. Nå skal Kunstnernes Hus drive utestedet selv og i følge styreleder Sverre Gullesen er hensikten å skape et sosialt aktivt sted for debatter, film og videovisninger, konserter, litteratur, lydkunst, performance, dagsutstillinger og mere til.

Kunstnernes Hus, Oslo.

– Vi ønsker i første omgang å distansere oss noe fra restaurantkonseptene som har okkupert rommet de siste årene. Publikum skal få god mat og drikke for en billig penge, men vi kommer til å skjære menyen ned til beinet. Vi har tilbudt kunstgruppen og ølbryggeriet Dronebrygg å leie deler av kjøkkenet i den gamle restauranten, og vi håper vi kan tilby servering av hjemmelaget Husets øl, sier Gullesen til Kunstkritikk.

Omleggingen av restauranten er en del av en større omdisponering av lokalene ved Kunstnernes Hus.

– Vi ønsker å tenke nytt rundt hele førsteetasjen. Der utstillingssalene er et rom for blikket og tanken, skal det nåværende restaurantlokalet og et nylig bygd auditorium bli et rom for stemmen. Dette er kunstnernes hus, og de tidligere restaurantlokalene blir vår storstue, der vi legger til rette for selvorganisert kunst- og kulturproduksjon for byens kulturmiljøer – med forutsigbare åpningstider og faste program hver uke, sier Gullesen.

Kunstnernes Hus ble åpnet i 1930, men har i følge Gullesen ikke drevet sin egen restaurant selv de siste 50 årene. Lokalene har blant annet vært leid ut som bakeri og galleri, i tillegg til restaurantvirksomhet.

– Vi overtar lokalene ved årsskiftet, men trenger noe tid til ombygging. Vi ønsker å ansette kunstnere, kunststudenter og andre som har en interesse i Kunstnernes Hus som personale og vil jobbe med rekruttering. Vi håper å ha åpningsfesten i månedsskiftet februar/mars. Den første måneden og frem til utstillingen til Viktor Lind som står til 3. februar kommer vi til å ha tilbud på helt enkle bakervarer og gratis kaffe, sier Gullesen til Kunstkritikk.

 1. Comment from Furry Purry

  Kanskje la seg inspirere av Landmark i Bergen…? Skjer jo litt av hvert spennende der!

 2. Comment from Harald Lyche

  Dette høres forlokkende ut, bra. Men det bør nevnes at det bør gjøres noe med hele Kunstnernes Hus, for det er ikke bare cafeen som går dårlig. Hele huset ligger brakt, svært få, om noen har tilhørighet til stedet lenger. Hvis dette kan være starten på en ny periode er det godt. Rart at det har tatt så lang tid å komme frem til dette. – Men bedre sent enn aldri. Åpn´ Kunstnernes Hus opp og la kunstnerne få presentere seg. Meningene er mange om hva som er bra. Kunstnernes Hus har vært styrt i for stor grad under samme svøpe som mange av de andre større institusjonene; Svært få kunstnere har blitt sett på som gode nok, aktuelle nok. Vi skal ikke være så redde for dette, det er ikke så viktig dette, og det er dessuten vanskelig å vite sikkert. Det er mye som ikke har blitt presentert, og det blir viktig å presentere det i steden for å presentere på nytt prosjekter som allerede er gjennomfordøyd. Viktor Lind er en fin kunstner, og han fortjener absolutt å bli presentert. Likevel må det sies at hans prosjekter er belyst godt fra før. Slik sett mener jeg dette var nok et dårlig valg. Jeg har forslag til prosjekt; Lag en utstilling med profesjonelle og amatører side om side. Inviter gjerne barn til å lage en utstilling. Eller byråkrater. Dere må ut av kunsten og inn i samfunnet – digg?! La Kunstnerne få sitt hus tilbake. Det er vårt hus. Det trengs en demokratisering i norsk kunstliv. – Harald Lyche

 3. Comment from camilla wærenskjold

  kunstnerneshus !! en foyér for stemme ! husk å se over akustikken i cafehallen ! ! !

 4. Comment from Madeleine Park

  Kanonbra idé!Grattis och lycka till!

Write a comment
Name (only post under your real name are allowed)*:

E-mail (not shown)*:

Comment*:

Send

Readers’ comments are an important part of Kunstkritikk, and we are very pleased to receive your contribution to our reader forum. We ask all contributors to observe common courtesy. Remember that you hold full responsibility for your own posts; for this reason we only accept postings where the poster’s full, real name is included.

Editors do not read the posts before they are published, but will monitor the discussions regularly. We reserve the right to remove posts that are offensive, frivolous in nature or otherwise objectionable. No advance notice will be given, and the final decision rests entirely with the editors. Submissions can contain text only; no pictures, video, html code or similar. Enjoy the discussions!