The Venice biennale
News 15.03.13

Seks nordiske kunstnere i Venezia

Ragnar Kjartansson, {ITALIC}Scandinavian Pain{ENDITALIC}, neoninstallation på låve, Moss, Norge, 2006.

Ragnar Kjartansson, Scandinavian Pain, neoninstallation på låve, Moss, Norge, 2006.

Onsdag 13. mars ble temaet og deltakerlisten for årets biennale i Venezia presentert på en pressekonferanse i Roma. Den internasjonale utstillingen har fått tittelen The Encyclopedic Palace og er kuratert av italieneren Massimiliano Gioni. Utstillingen vil finne sted både i den sentrale paviljongen i Giardini og i Arsenale og omfatter 150 kunstnere fra 37 land. Kun seks av disse kunstnerne er fra Norden og hverken Norge eller Finland er representert i den internasjonale utstillingen.

De nordiske kunstnerne i The Encyclopedic Palace er Hilma af Klint (1862-1944, Sverige), Linda Fregni Nagler (f. 1976, Sverige), Tamar Guimarães og Kasper Akhøj (f. hhv. 1967 Brasil og 1976 i Danmark), Ragnar Kjartansson (f. 1976, Island), Henrik Olesen (f. 1967, Danmark) og Danh Vo (f. 1975, Danmark).

Massimiliano Gioni har hentet utstillingstittelen fra kunstneren Marino Auriti som i 1955 søkte patent på et «encyklopedisk palass» hos det amerikanske patentverket. Palasset var tenkt som et imaginært museum som skulle huse all verdens kunnskap. Auriti planla en 136 etasjer, 700 meter høy bygning i Washington som skulle dekke 16 kvartaler i byen.
 
– I dag, mens vi forsøker å forholde oss til en konstant flom av informasjon, virker slike forsøk på å strukturere kunnskap i altomfattende systemer mer nødvendig og mer desperat enn noensinne, sier Giono i et pressestatement.
 
– Biennalemodellen i seg selv er basert på et slikt umulig ønske om å konsentrere et ubegrenset antall kunstverdener på et enkelt sted, en oppgave som i dag virker akkurat like svimlende absurd som Auretis drøm, sier Gioni.
 
Han fremholder at utstillingen er antropologisk i sin metode:
 
– Utstillingen krysser grensene mellom profesjonelle kunstnere og amatører, innsidere og outsidere. Den er basert på en antropologisk tilnærming til studiet av bilder og fokuserer spesielt på fantasien og det imaginære. Hva slags rom finnes i dag for indre bilder – for drømmer, hallusinasjoner og visjoner – i en æra som er beleiret av ytre stimuli? Og hva er meningen med å skape et bilde av verden når verden selv i økende grad ligner et bilde, skriver Gioni.
 
Biennalen i Venezia åpner den 1. juni og omfatter en rekke nasjonale presentasjoner i tillegg til den internasjonale utstillingen. Her er listen over de nordiske utstillingene i Venezia 2013:
 

Danmark (Den danske paviljongen): Jesper Just i samarbeid med Project Projects.

Island (Lavanderia, Palazzo Zenobio):Katrín Sigurðardóttir.

Finland (Alvar Aalto-paviljongen og Den nordiske paviljongen): Antti Laitinen og Terike Haapoja.

Norge (Galleria di Piazza San Marco, Fondazione Bevilacqua La Masa): Edvard Munch, Lene Berg

I tilllegg er Norge representert på produsentsiden via Kunstakademiet i Oslo i den Sentral-Asiatiske Paviljongen. Sverige har ingen nasjonal representasjon i 2013.

Denne artikkelen ble sist rettet den 18. mars.

 1. Comment from Jonas Ekeberg

  Takk for kommentarer. Helt korrekt, Danh Vo er med i utstillingen og han er dansk. I kunstnerlisten fra Venezia sto han imidlertid kun oppført med sitt fødselssted, som er i Sør-Vietnam. Derfor overså jeg ham. Feilen er nå rettet opp. Hele listen kan for øvrig leser her: http://www.labiennale.org/it/arte/esposizione/artisti/index.html

 2. Comment from karl holmqvist

  danh vo aer vel dansk och ocksaa inbjuden?

 3. Comment from Furry Purry

  Stusslig norsk deltagelse. Har du link til hele listen evt. nettsiden?

  “I tilllegg er Norge representert på produsentsiden via Kunstakademiet i Oslo i den Sentral-Asiatiske Paviljongen.”

  Dette er interessant! Kan du skrive mer?

Write a comment
Name (only post under your real name are allowed)*:

E-mail (not shown)*:

Comment*:

Send

Readers’ comments are an important part of Kunstkritikk, and we are very pleased to receive your contribution to our reader forum. We ask all contributors to observe common courtesy. Remember that you hold full responsibility for your own posts; for this reason we only accept postings where the poster’s full, real name is included.

Editors do not read the posts before they are published, but will monitor the discussions regularly. We reserve the right to remove posts that are offensive, frivolous in nature or otherwise objectionable. No advance notice will be given, and the final decision rests entirely with the editors. Submissions can contain text only; no pictures, video, html code or similar. Enjoy the discussions!