Cindy Sherman som hemmelig våpen

– Min viktigste kritikk er at vi ikke skal gjøre oss opp antagelser om «den andre», sier Cindy Sherman før åpningen av Untitled Horrors på Astrup Fearnley-museet.

Fra pressekonferansen: Hanne Beate Ueland, Gunnar Kvaran og Cindy Sherman. Foto: Johanne Nordby Wernø.
Fra pressekonferansen: Hanne Beate Ueland, Gunnar Kvaran og Cindy Sherman. Foto: Johanne Nordby Wernø.

I formiddag inviterte Astrup Fearnley-museet til førvisning av Cindy Shermans Untitled Horrors med kunstneren tilstede. Utstillingen er en storsatsning museet har produsert i samarbeid med Moderna Museet i Stockholm og Kunsthaus Zürich. Den åpner for publikum lørdag, og én del av prosjektet er en ambisiøs publikasjon, utgitt på forlaget Hatje Cantz, med syv tekster av forfattere, skribenter og kunstnere. Karl Ove Knausgård er nordmannen blant de syv.

Prosjektet skal ta for seg Shermans «forstyrrende, groteske og urovekkende» sider, noe som må sies å være dekkende for store deler av hennes produksjon. Gunnar Kvaran fortalte journalister fra inn- og utland at kunstneren selv har vært svært involvert i utstillingens utvikling og selve monteringen.

– Cindy Sherman selv har vært vårt hemmelige våpen, vår co-kurator, sa Kvaran.

– Det har vært interessant å kombinere tyve og tretti år gamle ting med det jeg har gjort nylig. Det var fint for meg å se at det finnes en tydelig tråd i arbeidene mine fra veldig tidlig av, sa Cindy Sherman.  

Kunstneren framsto lavmælt, men avslappet, og svarte utførlig på spørsmål fra salen. Hun er ikke kjent for å gi intervjuer.

– Min viktigste kritikk er at vi ikke skal gjøre oss opp antagelser om «den andre», basert på hvordan de ser ut eller hvem de er, sa Sherman; det hun vil få gjennom med arbeidet sitt dreier seg om holdninger til andre mennesker basert på kjønn, nasjonalitet eller annet som gjør andre annerledes enn oss selv.

Sherman har ikke vært med på utvelgelsen av bidragsytere til tekstsamlingen. Gunnar Kvaran fortalte at kuratorene – han selv, museets Hanne Beate Ueland, samt Lena Essling og Daniel Birnbaum fra Moderna Museet – ville ha et bredt utvalg forfattere som var kjent for å kunne behandle Shermans type temaer.

De deltagende skribentene er foruten Karl Ove Knausgård amerikanere Kathy Acker og Miranda July, tyske Sibylle Berg, islandske Sjón og svenskene Sara Stridsberg og Lars Norén. Alle tekstene med unntak av Ackers er skrevet spesielt for prosjektet.

Comments