– Må betale prisen for sin opposisjonelle aktivitet

Kinesiske myndigheter uttaler seg endelig om den anholdte kunstneren Ai Weiwei.

Ai Weiwei

«Ai Weiwei will be judged by history, but he will pay a price for his special choice.» Dette sitatet fra en ledartikkel i den statlige kinesiske avisen Global Times i dag er den første uttalelsen fra kinesiske myndigheter etter at kunstneren Ai Weiwei ble arrestert søndag. Kunstneren ble anholdt av kinesisk politi i det han skulle reise til Taiwan via Hong Kong. Det er fremdeles ikke kjent hvor han befinner seg. Ai Weiwei, som blant annet er kjent for installasjonen Sunflower Seeeds i Tate Moderns Turbine Hall i fjor, kritiserer jevnlig kinesiske myndigheter, og andre politiske figurer.

Ai Weiwei har hatt husarrest siden i fjor og er blitt nektet utreise fra landet siden desember. Arrestasjonen av kunstneren kom etter at en rekke andre kinesiske opposisjonelle også er forsvunnet den siste tiden og er fordømt av både aktører fra kunstverdenen og av EUs diplomatiske forbindelser til Kina, i følge The Art Newspaper.

Den britiske utenriksministeren William Hague har i følge Financial Times bedt kinesiske myndigheter avklare kunstnerens situasjon og sikkerhet. Hague har gitt uttrykk for at Storbritannia forventer en snarlig frigivelse. En talsmann for den amerikanske regjeringen, Mark Toner, sier til Wall Street Journal at også amerikanerne forventer at kunstneren løslates umiddelbart. Den kinesiske avisen Global Times omtalte i dag Ai som «uregjerlig» og en «maverick of Chinese society who likes ‘surprising speech’ and ‘surprising behaviour’». Avisen angrep den vestlige dekningen av saken for å være motivert av en fiendtlig innstilling overfor kinesiske myndigheter. Av artikkelen fremgår det dessuten at Ais aktiviteter ikke vil gå ustraffet.

Utover våren skal Ai åpne en rekke utstillinger i Europa, blant annet hos Lisson Gallery i London og Neugerrimschneider i Berlin. I mai lanseres den offentlige skulpturen Circle of Animals ved Somerset House i London. Samtidig jobbes det med å etablere et Ai Weiwei studio i Berlin, da kunstneren ønsker å dele tiden fremover mellom Europa og Kina. Ai Weiwei har imidlertid tidligere uttalt at han aldri ønsker å forlate Kina, så lenge han ikke tvinges til det.

Comments