5-9

Ulf Lundin

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm
22. August - 29. September 2013
Review 29.08.13

Nattliga hjältar

Ulf Lundin, {ITALIC}5–9 (BUILDING){ENDITALIC}, 2013. RC print i ljusbox, 137 x 212 cm.

Ulf Lundin, 5–9 (BUILDING), 2013. RC print i ljusbox, 137 x 212 cm.

5-9 är en 27 minuter lång video av arbete. Ulf Lundin har under dygnets mörka timmar filmat glasfasaden till en större kontorsbyggnad i Stockholmsområdet. Istället för kontorstidens nio till fem fokuserar Lundin på fem till nio. Man ser människor framför sina datorer, människor som äter vid sina skrivbord, människor som städar andras arbetsplatser. Verket har filmats vid olika tillfällen under en längre period, men redigerats digitalt till vad som ser ut som en enda obruten videoåkning. Som naturligtvis är loopad. Kameran verkar sitta tryggt på ett stativ, och glider i långa svepningar över de upplysta kontoren. Någon petar sig i örat, någon talar för sig själv, några kramas. Efter ett tag börjar människorna se ut som kor: de idisslar, har uttryckslösa blickar och framlever sina ko(ntors)liv utan några tecken på att de har sitt öde i egna händer. Arbetar vi för mycket? För länge? Eller med meningslösa saker? Detta tycks vara vad Lundin har i kikaren.

Som enda trycksak till utställningen tillhandahålls en text skriven av sociologen Roland Paulsen. Paulsen utkom 2010 med boken Arbetssamhället: Hur arbetet överlevde teknologin, och argumenterar för en förkortning av arbetstiden. På Galleri Magnus Karlssons styva A4-blad erbjuder han en mycket försiktig kritik av arbetet: «Sverige jobbar. Vintertid mörknar det redan vid fyra, lagom till att de lyckligaste själarna kan lämna kontoret. Vissa sitter kvar. Ljuspelare skjuter upp mot en svart himmel. Vad händer i dessa strandade rymdskepp? Vad är det för liv som vibrerar i myriaden av fönsterblänk?»

Ulf Lundin, {ITALIC}5–9{ENDITALIC}, 2013. Stillbild från HD-video, 27:18 min.

Ulf Lundin, 5–9, 2013. Stillbild från HD-video, 27:18 min.

Kanske är detta en del av problemet. Själv tycker jag om att sitta på ett mörkt kontor på natten framför en upplyst dator, och förmodligen kommer ingen dystopisk-poetisk skildring att ändra på det. Vill man däremot förstå lönearbetets ofrihet tror jag man är bättre betjänt av en kritik av dess ägandeförhållanden och fördelning av mervärde istället för detta stilla och något abstraherande beskrivande av arbetets uttryck.

Det finns något visuellt tilltalande i Lundins kameraåkningar och lätt voyeuristiska inzoomningar av enskilda arbetsfragment. Men i kombination med texten är det svårt att frigöra sig från känslan av att betraktaren ska komma till något slags svårvunnen insikt. Paulsen fortsätter: «Kanske finns det, trots att den är så svår att se, ändå någon mening i det där jobbet? Kanske lever vi i en stor, lysande myrstack där alla arbetsfragment, till och med de som vi upplever som mest meningslösa, tillsammans bildar en magnifik helhet? Kanske måste allt detta till för att flygplanen ska flyga, medicinen fungera och kranvattnet rinna? Kanske inte.» Denna insikt är inte så svår att göra när allt kommer omkring, och förmodligen hade den tjänat bättre som utgångspunkt istället för slutpunkt. Åtminstone för att undvika känslan av att det pågår ett lite alltför heroiskt upplysande eller frigörande av betraktaren.

Ulf Lundin, {ITALIC}5–9{ENDITALIC}, 2013. Stillbild från HD-video, 27:18 min.

Ulf Lundin, 5–9, 2013. Stillbild från HD-video, 27:18 min.

Write a comment
Name (only post under your real name are allowed)*:

E-mail (not shown)*:

Comment*:

Send

Readers’ comments are an important part of Kunstkritikk, and we are very pleased to receive your contribution to our reader forum. We ask all contributors to observe common courtesy. Remember that you hold full responsibility for your own posts; for this reason we only accept postings where the poster’s full, real name is included.

Editors do not read the posts before they are published, but will monitor the discussions regularly. We reserve the right to remove posts that are offensive, frivolous in nature or otherwise objectionable. No advance notice will be given, and the final decision rests entirely with the editors. Submissions can contain text only; no pictures, video, html code or similar. Enjoy the discussions!