International Show i Trondheim

Trondheim har fått sin første internasjonale biennale. Eller har de det?

Trondheim har fått sin første internasjonale biennale. Eller har de det?

I februar åpnet International Show dørene for publikum, og Trondheim har tilsynelatende fått sin første kunstbiennale. Et spektakulært show med utstilling av unge lovende kunstnere fra den internasjonale kunstscenen, i godt selskap med veletablerte kunstnere. Utvalget er gjort av Valerie Kirshenbaum, kurator for Pear Museum, Los Angeles, USA, i samarbeid med Rickard Borgström, uavhengig kurator, Trondheim.

På nettsiden/bloggen til International Show kan man lese at kuratorene ønsker å fronte nye tendenser innenfor samtidskunst med fokus på kontekstsensitivhet og dialog med publikum. På programmet finner vi navn som Camilla Løw, Nina Svensson, Katrine Persson og Lisa Stålspets. De etablerte kunstnerne skal bli annonsert senere.

Kongens gate 29

I følge nettstedet skal Kongens gate 29 være hovedarenaen for biennalen. Men i fravær av bannere og skilt er det ingenting som tyder på at dette stedet huser en biennale. Jeg går inn i bakgården der jeg treffer en kollega som også lurer på om hun har havnet rett. Tidligere på dagen fikk jeg en henvendelse fra Kjersti Lerseth som jobber med kultur i kommunen. Hun har fått en invitasjon til biennalen men uten noen stedshenvisning. Forvirring råder. Min kollega har fått en beskrivelse om at hun skal ta til venstre, så døren til høyre og så opp trappen. Vi finner omsider rett dør, går opp trappen og kommer inn i leiligheten til co-kurator Borgström. Det viser seg at leiligheten fungerer som location for biennalen. Borgström roper inn fra kjøkkenet at vi bare må komme inn. Han sitter i en sofa og drikker vodka sammen med Nina Svensson, en av kunstnerne i utstillingen.

Katrine Persson, Soundtrack of Your Life to come. (Lyd)

Jeg får høre at Nina har residency her i leiligheten. Nærmere bestemt i kottet bortenfor Rickards soverom. Fra en bærbar cd-spiller plassert i vinduskarmen hører vi musikk. Jeg blir fortalt at det jeg i farten tok for å være mysig bakgrunnsmusikk er Katrine Perssons verk. Jeg går videre til soverommet. Her kunne jeg fortalt om Lisa Stålspets video som vises på tv-en i et hjørne av rommet. Men jeg finner det mer beskrivende å fortelle om da Adresseavisen sin utsending troppet opp i Kongens gate 29 for å skrive om Trondheims første biennale. Hvorpå hun visstnok forlegen av manglende spektakulære omgivelser og i fravær av en etablert kunstkontekst sannsynligvis fikk seg et lite kultursjokk. Likevel havnet International Show i avisen.

Forventning

For det er ikke først og fremst verkene som kommuniserer i International Show. Kirshenbaum og Borgström har valgt å problematisere biennalen som fenomen. Derfor må kunstnernavn og verk nødvendigvis fungere som statister i det overordnede konseptet redigert av Kuratorene. Plasseringen i en leilighet på to rom og kjøkken i en gammel tregård i Trondheim, bryter med våre forventinger om high class og spektakulære show. Settingen, en ganske rotete leilighet med kunstverk som delvis glir i ett med det private rommet, tvinger oss til å tenke over hvilke forventninger vi som publikum og konsumenter har når vi vanligvis valfarter til internasjonale biennaler.

Settingen står dessuten i stor kontrast til hvordan International Show har forført oss til å komme. På nettstedet og i invitasjonen kopierer Kirsenbaum/Borgström et språk som er vanlig i promotering av kunst. En strategi som for så vidt ligner reklame for hvilket som helst annet produkt. «…Et stort antall nye og ambisiøse verk…», kan vi for eksempel lese i pressemeldingen til en annen biennale, og videre, «…mange av [verkene er] spesielt produsert for stedet». Nytt og spennede, konsumer nå. Denne markedsføringen av kunst blir adaptert og problematisert i International show. Å stille spørsmålstegn til hvordan det kommersielle kunstapparatet fungerer er ikke nytt i kunstsammenheng. I Trondheim fungerer det likevel godt på et lokalt plan. Noen har visjoner om denne byen. Kommentaren fra International Show er good timing.

Lykkelige kunstnere

Lisa Stålspets, One day when he was away I made myself at home. (Video)

Trenger egentlig Trondheim en biennale? Hva har egentlig biennaler med god kunst å gjøre? Denne typen kritikk brytes fort ned igjen av markedet. Maskineriet fortsetter å kverne i selvgående prosess, og ny og spektakulær kunst blir født hele tiden. International Show klarer paradoksalt nok å framstå unik på sitt vis. Den er intim. Stemningen er upåklagelig komfortabel og avslappet. Det er mysigt her.

Men det som slår meg, etter å ha blitt presentert for de tre første kunstnerne i International Show, er om de egentlig er bevisste med kuratorene sine føringer. Hva synes kunstnerne om utstillingskonseptet de er satt inn i og at leiligheten produserer så mye visuell støy at det går på bekostning av verkenes sjanse til å stå for seg selv?

På vei ut tar jeg med meg et eksemplar av Pear Journal, red.Valerie Kirsenbaum. Når jeg blar i det skjønner jeg at Kirsenbaum er et pseudonym. Pear Journal er et satirisk blad som tar for seg samtidskunst fra 2023. Pear Journal arbeider som et korporativt organ som også inneholder PearGroup, Pear Museum, kunstnerkollektivet Pear, Pear Art Fair m.m. I journalen blir vi presentert for (fiktive) arrangementer iscenesatt av Pear.

International Show fortsetter – og dette er reklamen; vi vil bli presentert for nye verk fra flere kunstnere, bl.a Sepo Renvall, Linus Elmes og Camilla Løw. Alle kunstnere er invitert til å arbeide i leiligheten og oppfordres til å omforme, ta bort og legge til nye verk under hele utstillingsperioden. 25. februar er det nyåpning med Camilla Løw og Jessica Tärnqvist. Valerie Kirsenbaum kommer i mars/april.

Comments