Siste nytt om kunstakademiet

Styret i KhiO står fast ved avgjørelsen om at det kun skal være tre fakulteter ved Kunsthøgskolen. Studentene arrangerer motseminar til KhiOs Kunst + Kapital.

Styret i KhiO står fast ved avgjørelsen om at det kun skal være tre fakulteter ved Kunsthøgskolen. Studentene arrangerer motseminar til KhiOs Kunst + Kapital.

I forrige uke ble det klart at styret i KhiO står fast ved avgjørelsen om at det kun skal være tre fakulteter ved den nye Kunsthøgskolen i Oslo. Dermed ser det ut til at Statens kunstakademi er ugjenkallelig historie og Norges høyeste kunstutdanning vil hete «Kunsthøgskolen i Oslo, fakultet for visuell kunst, avdeling billedkunst».

Bakgrunnen for at styret gjenopptok saken var diskusjonen omkring kunstakademiet i vår, der studenter og lærere kjempet for å bevare kunstakademiet innenfor rammene av kunsthøyskolen. Saken ble gitt stor oppmerksomhet i mediene, og den 14 juni kom et opprop skrevet under av en rekke sentrale kunstnere og kunstteoretikere, der de blant annet understreket at nedleggelsen av kunstakademiet strider mot intensjonene bak sammenslåingsvedtaket fra 1996. Likevel vedtok styret i KhiO sist tirsdag med 9 mot 1 stemmer at det ikke blir noen endringer i planene. Dermed er det nok ikke flere sjanser til å få omgjort saken.

Opprørsviljen på akademiet er uansett ikke kneblet og i morgen arrangerer studentene seminaret Kunstens Kapital på akademiet. Seminaret kommer som en reaksjon mot KhiOs eget seminar Kunst + Kapital, arrangert av kunsthøgskolen i samarbeid med Bedriftsøkonomisk Institutt og Forum for Kultur og næringsliv. Studentene mener Kunst + Kapital, som handler om samarbeide mellom kunst og næringsliv, igjen demonstrerer at Kunsthøgskolens veivalg er langt fra det både studentene og kunstfeltet selv ønsker.

Motseminaret arrangeres i samarbeid med Norske Billedkunstnere (NBK) og Unge Kunstneres Samfund (UKS) og vil bestå av innlegg fra blant andre Tone Hansen (stipendiat, tidligere Kunstakademiet), Vilde von Krogh (leder av den nye prosjektskolen), Eivind Slettemeås (styreleder UKS), Marius Amdam (NBK) og Ole Slyngstadli (informasjonsansvarlig OCA).
Mer om seminaret på [url=http://www.statenskunstakademi.com]

Comments (2)